Biografi

Naturen som inspiration

Birgit Østergaard er født i 1947 på en lille gård i Jylland, Danmark. Hun voksede op i en traditionel landbofamilie, hvor hendes mor tidligt lærte hende  at strikke og hækle – evner, der senere i hendes liv førte til en dybt forankret fascination af tekstile teknikker og kvindelige håndværk som udtryk for en sammenhængende historie om kvinders væsentlige bidrag til familie og samfund.

Konflikter og kritisk stillingtagen til det 21. århundrede er kernen i Birgits kunst. Det moderne livs pres på mennesket manifesteres som fremmedhad og selvoptagethed med fællesskaber primært etableret gennem sociale medier.

Behovet for at udvikle egne kunstneriske evner opstod i en periode med personlig krise og da hun var midt i 30-erne forlod hun sin lærergerning og åbnede et professionelt papirværksted.

Hun fik aldrig en traditionel kunstnerisk uddannelse, men rejste, arbejdede og udforskede sin nye metier, der viste vejen mod et 3-dimensionelt udtryk. Birgit arbejder i temaer og bruger håndlavede dele til opbygning af sine værker, ofte monteret med lys. Værkerne fremstår som forførende åbenbaringer med skjulte fortællinger og som sådan, rejser hendes kunstneriske udtryk spørgsmål til konventionelle forestillinger om realisme. “Min inspiration er overalt – en tekst, et glimt af lys, en klippe ved havet”, siger hun.

At rejse er at leve
At rejse er at leve

Birgits værker udstilles over hele verden. I de senere år har hendes fokus været på internationale konkurrencer og udstillinger, hvilket har ført til en større bevidsthed om bevægelserne på den internationale kunstscene.

Blandt de mange rejser og legatophold skal nævnes Fundation San Cataldo, Italien, Fundacion Valparaiso, Spanien, Research rejser i USA og studier af teknikker og metoder i den stadig praktiserede historiske produktion af Inka indianernes Amate papir i Mexico.

Birgit har også arbejdet som lærer for kunststuderende. I flere år dannede hendes professionelle papirværksted ramme for unge studerende på deres vej mod en individuel kritisk stillingtagen til eget personligt udtryk. Endvidere har hun været gæstelektor på Arkitektskolen i Aarhus.

Rådssalen i Viborg

I 2006 vandt hun en prækvalifikation om udsmykningen af et 400 m2 rundt loft i Rådssalen i Viborg, tegnet af SHL Architects, Danmark.

I 2012 var hun finalist til Arte Laguna Prize i Venedig, Italien og i 2013 shortlistet  til 8. Cheonggju International Craft Competition, Korea.

Birgit bor og arbejder i sit atelier, placeret ved havnen i Aarhus med udsigt til

det evigt strømmende vand

himlen som drømmenes land og

skoven med sin rolige susen.